Meble ze stali nierdzewnej niezbędne w lokalu gastronomicznym
Prowadzenie działalności związanej z gastronomią (restauracja, bar, pub, kawiarnia, foodtruck) wiąże się z koniecznością starannego dopasowania wyposażenia lokalu. Zarówno sprzęt, jak i meble powinny być dostosowane zarówno do przestrzeni przeznaczonej dla gości, jak i do zaplecza kuchennego. Jakie meble gastronomiczne kupić? Dlaczego meble ze stali nierdzewnej to optymalne rozwiązanie?
O czym warto pamiętać, wyposażając lokal gastronomiczny?
Wyposażenie lokalu gastronomicznego – zarówno strefy przeznaczonej dla gości, jak i kuchni oraz zaplecza, ma kluczowe znaczenie dla komfortu i bezpieczeństwa klientów oraz pracowników danego lokalu. Wybierając meble gastronomiczne, warto uwzględnić przede wszystkim charakter danego pomieszczenia. W strefie przeznaczonej dla klientów liczy się bowiem w szczególności estetyka i komfort podczas spożywania posiłków. Zaplecze kuchenne zaś powinno być przede wszystkim ergonomiczne, co umożliwi sprawne, szybkie i w pełni bezpieczne przygotowywanie posiłków. Priorytetem w całym lokalu gastronomicznym powinno być utrzymanie higieny na odpowiednim poziomie, a także spełnienie wszelkich norm sanitarnych. Poszukując mebli gastronomicznych, należy uwzględnić zarówno specyfikę lokalu, jak i jego wielkość, liczbę odwiedzających go gości oraz rodzaj serwowanych potraw.
Czym kierować się przy wyborze mebli gastronomicznych?
Wybierając meble do lokalu gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii:
materiał wykonania – za najbardziej odpowiednie meble do lokalu gastronomicznego, uznaje się meble ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że meble ze stali nierdzewnej odporne są na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, jak zarysowania czy wgniecenia, a także na działanie wilgoci i wody. Ale to nie wszystko! Nie bez znaczenia jest także łatwe utrzymanie stalowych mebli w czystości, co w kuchni ma szczególne znaczenie;
jakość wykonania – istotnym elementem, wpływającym bezpośrednio na komfort oraz bezpieczeństwo użytkowania mebli, jest jakość i staranność wykonania;
funkcjonalność – rodzaj, budowa, a także sposób ustawienia mebli ma kluczowe znaczenie dla zachowania ergonomii w kuchni. Ergonomia zaś wpływa na sprawność i płynność czynności wykonywanych podczas przygotowywania dań;
estetykę – poszukując mebli gastronomicznych, warto uwzględnić także ich estetykę – w szczególności wówczas, gdy zaplecze gastronomiczne widoczne jest z sali, w której przebywają goście (tak, jak ma to miejsce choćby w kawiarniach czy barach).
Jakie meble powinny znaleźć się w lokalu gastronomicznym?
To, jakie konkretnie meble znajdą się w danym lokalu, w dużej mierze zależy od rodzaju prowadzonej działalności. Inne meble powinny znaleźć się w dużej restauracji, inne zaś wybierzemy urządzając niewielki foodtruck. W ofercie producentów mebli ze stali nierdzewnej, takich jak SOMET, znajdziesz szeroki wybór wyposażenia. Poza elementami, niezbędnymi do zachowania higieny, (jak np. panel higieniczny z kranem i dozownikami mydła, sterylizator do noży, rynna umywalkowa, czy podajnik do nakryć głowy, maseczek i kombinezonów), w lokalu gastronomicznym powinny znaleźć się także:
szafa (ubraniowa, skrytkowa, przeszklona lub z drzwiami przesuwnymi),
wózek ze stali nierdzewnej,
półka na przyprawy,
pulpit stojący (z szufladą lub półką).
W lokalu gastronomicznym nie powinno zabraknąć także stabilnego i solidnego stołu, który z powodzeniem posłuży do sprawnego i płynnego przygotowywania potraw. W ofercie producentów mebli gastronomicznych znajdziemy przestronne i solidne stoły robocze, a także stoły pomocnicze, maszynowe, szafostoły (wyposażone w dodatkowe szafki i szuflady) czy stoły rozbiorowe (w tym stoły rozbiorowe z blokiem szuflad i koszem na odpady), umożliwiające sprawną obróbkę mięsa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana